Beste lezers,

 

Het laatste bericht is van november 2017 en ging over de trap. Twee zaken moeten nog worden gedaan;

  1. Een slip vaste laag aanbrengen op de treden.

  2. De trap staat nog in de grondverf, moet nog geschilderd worden.

Wat nog op de planning staat is het vervangen van de tengels die op de molenkast zitten. De buitenkant van de molenkast is betimmerd met verticale mes-groef planken, over de naden zijn tengels gezet. Een groot aantal van deze tengels gaat vervangen en geschilderd worden.

 

Na het vervangen van de trap heeft de molenmaker ook de meelpijp vernieuwd. Het aftimmeren en aanbrengen van de lijnen om het maalproces te regelen hebben we in februari zelf gedaan. Maalbak is geschuurd zodat het meel er mooi afglijdt en de haken om de meelzak op te hangen zijn gemonteerd. De “ornamenten” op de pijp; kruisbeeldje en het (oude) Wapen van Rosmalen zijn weer terug geplaatst. Zo ziet het er weer uit zoals het moet; er kan weer gemalen worden.

Met vriendelijke groet;

Frans Hollander.


PS. Verder heb ik nog een mooi gedicht een beetje aangepast;


`r ligt in noord brabant un plekske

T is bijnao ut hart van ut land

Ut lijkt op de kaart maar un vlekske

Mar daor is iets aan de hand

Daor is iedereen nog tevreje

Daor komen de mensen nog los

Da gevuul is nie te betalen

Ge kent `t krijgen van Rosmalen


 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VERNIEUWEN VAN DE TRAP. (laatste week van november 2017)

Voor het onderhoud van de molen bestaat een onderhoudsplan. Dit is en lange termijnplanning opgesteld door de Gemeente en o.a. de molenmaker. Een van de items in het plan was het vernieuwen van de trap in 2017. De trap was al een keer opgelapt in 2014 met de mededeling dat het einde nabij was.
Door een adviesbureau is er in de zomer een inspectie gedaan om te bepalen wat er precies gedaan moet worden. Hieruit bleek dat ook aan het balkon onderhoud nodig was.
 

Even een klein uitleg over de constructie rondom trap, balkon en staart (= achterste grootte balk waaraan de kruilier vast zit om de molen op de wind te zetten). Als je achter tegen de molenkast aan kijkt zie je de deur. Op hoogte van de deurdorpel zitten, uiterst links en rechts van de kast, 2 galerijbalken, deze steken bijna 2 meter uit de kast, naar je toe gericht. Het einde van die galerijbalken worden met elkaar verbonden door de spruitbalk, kort weg spruit genaamd. Deze spruit is ca 3 meter langer als de breedte van de kast en steekt dus aan beide zijde ca 1,5 meter uit. Het oppervlak wat wordt gevormd door de 2 galerijbalken en de spruit noemen we het balkon.  In het midden van de spruit komt de trap te hangen, de  onderzijde v/d trap komt uit op de slof. Dit is een trapezium vorming houten constructie die trap, staart en kruiwerk met elkaar verbind. Door nu aan de  uiteinden van de spruit en de onderzijde v/d  trap twee schoren te monteren wordt het geheel een stabiele constructie. Dit geldt zowel in de hoogte richting (bij het beklimmen van de trap) als in het horizontale vlak (als de molen op de wind wordt gezet).

Nu even verder met het verhaal.  Bij de inspectie bleekt dat de spruit aan vervanging toe was, evenals de galerijbalken en 1 schoor, de rechtse. Dit alles, samen met de trap, is vervangen. De constructie is natuurlijk gelijk gebleven alleen praktisch is er iets verbeterd.
Ten eerste: de galerijbalken; die staken vroeger uit waardoor er water op bleef staan en ze eerder gingen rotten. Ze zijn nu iets korter gemaakt ,ca 5 cm.
Ten tweede; op de plaats waar de traptrede aan de trapboom ( =zijkant v/d trap) gemonteerd zijn kan water blijven staan. Door in de trede nu een gootje te maken kan het water er af lopen; dus minder kans op inrotten.

Onze vaste molenmaker (Coppes uit Berghem) heeft 3 dagen nodig gehad om het oude spul te vervangen door het nieuwe. We zijn bijzonder tevreden over hoe hij dat heeft gedaan.
 
Het laatste puntje moet er nog op “i“ worden gezet; een anti-sliplaag aanbrengen op de treden.  Alles  staat nu in de grondverf maar als  het wat warmer wordt in het voorjaar wordt er geschilderd.
Op deze manier kan de molen er weer tegen!!
Groet, Frans Hollander.
-------------------------------------------------------------------------------
 
26 mei 2017
 
Beste lezers,
 
Hemelvaartsdag
 
Gisteren was het Hemelvaartsdag, een dag waarop veel mensen gaan dauwtrappen. Voor de één is dauwtrappen op blote voeten door de velden lopen, de dauw van het gras trappen. Voor de ander is het met de fiets op stap en trappen maar, wel met voldoende wind in de banden!
 
Naast de molen, bij het jeu de boules veldje, streken 4 fietsers neer om even een boterham te eten en hun weg weer te vervolgen naar de St Jan. Dat deden ze al sinds mensenheugenis van Dieden (achter Oss) op de fiets naar `’s-Hertogenbosch, zo’n kleine 30 Km. Even een praatje gemaakt, `n folder over molens en de Brabantse molen-fietskaart mee gegeven voor als ze een keer weer zin hadden om te fietsen met een ander doel.
 
Buiten deze bezoekers was het rustig op de molen, even wat kleine dingen gedaan;
- oude reuzel (varkensvet waarmee we de wiekenas smeren) verwijderd. Dit oude vet is weer een lekkernij voor de vogels.
- koebel aan de deur van de ondertoren gemaakt. Nu kunnen de  bezoekers even een lel aan de bel geven als we boven in de molen bezig zijn.
-om onze bezoekers ook met de website kennis te laten maken hebben we op diverse plaatsen in de molen het adres neergehangen.
-als laatste klusje heb ik het bilkussen (kussen om op te knielen als de maalstenen gescherpt moeten worden) gevuld met stro en de molen aangeveegd. Bezoekers zouden anders kunnen denken dat we stro malen i.p.v. graan.
 
Groetjes en tot een volgende  keer.
Frans Hollander.

-------------------------------------------------------------------------------

14 Mei 2017
 
Nationale Molendag 14 mei 2017.

Eigenlijk is het nationale molenweekend 13 en 14 mei 2017 maar omdat het niet eenvoudig is om voor 2 dagen molenaars op de molen te hebben is er voor gekozen om alleen op de zondag open te zijn. We hebben het risico van Moederdag ( gecompenseerd door de eerste 12 moeders een rode roos cadeau te doen) en het kampioenswedstrijd van Feyenoord op de koop toe genomen.

Het weer was schitterend, mooie temperatuur, fijne zonnige dag en een goede wind! Beginnend met 4 volle zeilen hebben we na 2 uur besloten om 2 zeilen af te nemen. De molen versierd met vlaggen aan de wieken  (2x  Nederland, Brabant en Rosmalen) en vaantjes tussen de wieken, altijd weer een feestelijk gezicht.

We kunnen terug kijken op een goed bezochte Molendag, 76 mensen hebben de molen bezocht. Niet slecht als je bedenkt dat we weinig reclame hebben gemaakt. Alleen her en der wat affiches bij winkeliers opgehangen en geen enkele krant ingelicht. Opvallend was dat er veel jonge gezinnen de molen hebben gevonden. Er zijn heel wat kleurboekjes van De Hollandsche Molen  samen met kleurplaten van ons zelf weggegeven.

Hopelijk komen de jonge gezinnen volgend jaar weer op bezoek, worden  besmet met het molenaars-virus en gaan de opleiding Vrijwillig Molenaar volgen om ons team te versterken. Wie weet!
 
Groetjes; molenaars/molengids van de Standerdmolen Rosmalen.
 
11 Mei 2017
 
Afscheid van Burgemeester Ton Rombouts van de verenigingen in Rosmalen 
 
We hebben de burgemeester een aandenken gegeven. een foto van de kaar en de meelkist met in de lijst een oud kettinkje, een stukje origineel hout en een stukje zeildoek. Dat alles in een dikke lijst. Op de achterkant staan onze namen en een gedicht dat speciaal voor deze gelegenheid is geschreven door Jeanny Hollander-Rutten.
 
een Standerdmolen annex 1732 te Rosmalen
en een  Burgemeester in de 21e eeuw te ’s-Hertogenbosch
wat hebben zij gemeen
beide hebben ze de eindjes aan elkaar geknoopt
hebben  besluiten in elkaar gevlochten
hadden graag de wind in de zeilen
en moesten regelmatig  geremd worden
voelden zich soms geketend
gebruikten de kettingen voor een krachtig geheel
voelden hun krachten afsplinteren
lieten het krakende hout horen
en draaiden als een geolied tandwiel
maar staan rotsvast, als een monument
op dat wat geschiedenis en toekomst is
worden daardoor gekoesterd, niet vergeten
en bedankt door de molenaars Standerdmolen Rosmalen
 
Jeanny Hollander-Rutten mei 2017
 
--------------------------------------------------------------------------------
7 Mei 2017
 
Voorstellen Gerrit ten Voorde en meer
 
Beste mensen,

Graag wil ik jullie op de hoogte brengen van zaken die rond, in en op onze Standerdmolen Rosmalen gebeuren. 
 
Het laatste half jaar hebben we ondersteuning gekregen van een vriend van mij; Gerrit ten Voorde. 
Ik ken Gerrit vanaf de 3de klas lagere school dus das al effe. Toen we hulp nodig hadden om wat klussen te klaren dacht ik aan Gerrit en zijn reactie was meteen geweldig; Donderdags gevraagd en sindsdien heeft hij  geen enkele klus-zaterdag overgeslagen!

Om een indruk te geven wat we in dat kleine half jaar hebben gedaan volgt hier een klussenverslag:
 
  • Het ballastgewicht op de vangbalk was een betonnen blok. Dit was een doorn in mijn oog. Gebruikelijk is om de vangbalk te verzwaren met een kist waarin wat oude zware onderdelen zitten. Op deze manier kan men ook het gewicht aanpassen. Dus samen  een houten kist gemaakt en oude spullen er! Oud hout gebruikt om het niet  nieuw te laten lijken.

  • Het volgende dat we aangepakt hebben is het jagertje. Korte uitleg: het jagertje is een soort vegertje van hout of leer dat het meel in de meelpijp veegt bij het ronddraaien van de molensteen.
    Het oude houtje vervangen door een strookje leer. Dit werkt beter doordat het soepeler is.

  • We hebben een takeltje gemaakt, dat simpel op het balkon geplaatst kan worden, om dingen naar boven te halen. Denk aan tassen van bezoekers, gereedschap, `n stoel, enz. Dit is in de loop der tijd erg handig gebleken en ook veiliger want de trap is toch aardig steil.

  • Rotte klamp vernieuwd, dit is een houten balkje waarachter het zeil vast gezet wordt.

  • Touwen op de molen zijn voorzien van een takeling om te voorkomen dat ze uitrafelen, Echter zo’n takeling kan ook kapot gaan dus hebben we  een aantal nieuwe gemaakt.

  • Momenteel maken we een teller die de omwentelingen telt van de wieken. leuk om bij te houden hoeveel omwentelingen we per jaar maken.

Ongetwijfeld ben ik nog wat zaken vergeten maar denk maar zo; wat in het vat zit verzuurt niet.
 
Tot een volgende keer.
Met molengroet,

Frans Hollander.