Om de molen meer onder de aandacht te brengen van kinderen hebben we scholen (tegenwoordig heten die KC Kind Centrum) in Rosmalen aangeschreven om een bezoek in te plannen. Dit begint nu zijn vruchten af te werpen; de Hobbit kwam met drie groepen 1/2. Om kwart voor 9 op de maandag stond de eerste groep er om onze molen te bewonderen, op dinsdag kwamen de andere twee.

Inmiddels hebben we wat ervaring gekregen hoe we dit armen en benen geven. We beginnen natuurlijk  met een welkomstwoordje en de vraag wat er gebeurd in de molen en wat er nodig is om de molen te laten draaien. De meest uiteen lopende antwoorden krijgen we dan, van rond draaien tot broodbakken en van weet het niet tot meel maken, en dat laatste klopt! Omdat kinderen van die leeftijd een korte spanningsboog hebben laten we ze eerst wat zien en daarna mogen ze zelf wat doen. Als er wind is hebben we drie wieken van zeilen voorzien zodat de molen draait als ze komen. Na het welkomst woord laten we ze zien hoe het  4de zeil wordt uitgerold en op de wiek wordt gelegd. Daarna gaan we de molen op de wind zetten, kruien heet dat. De kinderen duwen dan tegen de staart van de molen zodat de wieken de wind kunnen vangen. Daarna even de ondertoren in, daar staan  molenstenen zodat ze weten hoe deze er uit zien. Door met je hand over de molensteen te wrijven voel je dat ze een beetje scherp zijn, dat is nodig om een harde graankorrel kapot te breken en uiteindelijk tot meel te vermalen. Ook laten we ze een korenaar zien, daar zitten de graankorrels in die we moeten vermalen tot meel. Nu begint de spanningsboog al af te nemen en wordt het tijd om iets te doen; we gaan malen! We hebben drie molentjes waarmee de kinderen aan de slag kunnen; -Kweern; handmolentje met horizontale stenen – Boerenhandmolentje; stenen staan verticaal, – twee losse maalsteentjes. De kinderen verdelen we over de drie handmolentjes zodat we 3 á 4 kinderen kunnen laten zien hoe het malen in zijn werk gaat. Bij elk handmolentje leggen we uit hoe het werkt en ze zelf kunnen ze de stenen ronddraaien om een beetje meel te maken.

Vanuit KC de Hobbit waren er voldoende ouders als begeleider, dat is wel noodzakelijk om een bezoek in goede banen te leiden. In totaal hebben 51 “Hobbitjes”  na afloop een zelfmaak-molentje meekregen als herinnering aan de molen.

Wij als molenteam hebben er van genoten om deze kinderen onze molen te laten zien. Namens molenteam standerdmolen Rosmalen;                                                                                                       

Groet Frans