Graag zien we schoolklassen voor een bezoek op de molen zodat we de kinderen (waaronder misschien 1 of 2 toekomstige molenaars😊) uit kunnen leggen hoe molens werken.

Er is samen met de Vereniging van Vrienden van de molens van ’s-Hertogenbosch en de molen van Vinkel, De Zwaan, een initiatief bedacht om dit te realiseren.
–  In de molen van Vinkel wordt de bovenbouw uitgenodigd. Deze ruime molen is meer geschikt om het maalproces uit te leggen en men kan naar een akker in de buurt gaan waar graan wordt verbouwd.  Tevens is er een broodoven. Hier kunnen dus de kinderen het hele proces van graan op het land tot brood bakken volgen.

–  In onze kleine standerdmolen wordt de onderbouw uitgenodigd. De kinderen hoeven niet de trap te beklimmen; we hebben posters gemaakt met afbeeldingen van de molenstenen, het scherpen ervan en het luiwerk (zakkentakel). Op de molenberg hebben we een aantal molen-modellen om de kinderen uit te leggen hoe bepaalde onderdelen functioneren en kunnen ze zelf tarwe malen op een handmolen. Verder kunnen ze meehelpen om de molen op de wind te zetten en zien ze hoe de zeilen op de wieken worden gelegd. 

Op de foto vind je de flyer die naar de scholen wordt gestuurd.

Nu alleen nog hopen op voldoende wind om de wieken in beweging te zetten!