Op Zondag 28 April 2024 hebben we als molenteam een bijdrage kunnen doen in een workshop  hoe de ouders van Bernadette Soubirous leefden.

Korte toelichting; aan Bernadette is Maria 18x verschenen en ze is heilig verklaard.
De bedevaartplaats Lourdes is ontstaan.
De relikwieën van Bernadette zijn in een lichtjesprocessie van het St Jans Centrum naar de Sint Jan gebracht op zondag 28 April jl.  |
Voorafgaand zijn er workshops gedaan rondom dit gebeuren en een daarvan was het leven van de ouders van Bernadette die molenaars waren.  

De workshop bestond uit een korte inleiding door 2 acteurs die de ouders van Bernadette speelden en hun levensverhaal vertelde; de armoede, het harde werken op de molen en de verschijning van Maria. Hierdoor werd de familie met de rug aangekeken en leek het als of ze werden vermalen door iedereen die het niet geloofde.

In de workshop hebben we m.b.v. drie handmolens en diverse modellen het malen van graan aan de groepen laten zien. De kinderen mochten zelf graan te meel maken en dit mee nemen naar huis, kleurplaten en bouwplaten zijn uitgedeeld. Er is uitleg gegeven hoe het maalproces gaat en hoe een standerdmolen op de wind wordt gezet.

Al met al een bijzondere middag voor ons als molenteam. Heel leuk om te doen en mee te maken.