Graag wil ik jullie vertellen hoe je vrijwillig molenaar wordt. Je wordt dus molenaar in opleiding, ook wel “mio” genoemd.  De opleiding wordt gegeven door het Gilde van Vrijwillige molenaars.
Het examen wordt afgenomen door De Hollandsche Molen (DHM).  

Als je je opgeeft om vrijwillige molenaar te worden krijg je via het Gilde een instructeur toegewezen en worden de lesbrieven je toegestuurd. Je spreekt met je instructeur datums af om te lessen. 
Dit komt er meestal op neer dat je 3 á 4 uur per week op de instructie-molen bent om praktijkles te krijgen. Het kan zijn dat je met meerdere mio`s bent. Tijdens deze praktijklessen wordt je uitgelegd hoe en waarom je bepaalde handelingen doet. Deze handelingen worden met lesbrieven ondersteund en worden beoordeelt in fases.
Fase 1 = oriënterend, fase 2 = verdiepend en fase 3 = verbredend. 
Op deze manier weet je zelf hoe je er voorstaat met de opleiding. Om een zo breed mogelijke opleiding te krijgen moet je ook naar andere molens om te lessen. Zo zie je andere type molens en andere molenaars die sommige handelingen op andere manieren doen en worden zaken op andere manieren uitgelegd. Je wordt breed opgeleid!

In het kort komt het hier op neer; minimaal 150 “maaluren” op verschillende molens en alle seizoenen 2x meemaken, dit om alle weersomstandigheden mee te maken.
Ter ondersteuning worden er in de winter theorie lessen gegeven. 
Samen met je instructeur zie je op een gegeven moment, aan de hand van je beoordelingen, of je klaar bent voor het examen. Je instructeur meldt je dan aan voor het regionaal examen. Dit houdt in dat je, 4 weken van te voren, een datum- en examenmolen krijgt toegewezen. In deze weken krijg je de tijd om je examenmolen te leren kennen.

Het regionaal examen wordt gezien als een proefexamen en wordt afgenomen door het Gilde. Slaag je hiervoor dan mag je er van uitgaan dat je het landelijk examen (afgenomen door DHM) ook haalt. Zowel in het voorjaar als in het najaar worden er 2 data geprikt waarop examens worden afgenomen. Afhankelijk van het aantal examenkandidaten worden er diverse examenmolens aangewezen.

Hopelijk heb ik je interesse opgewekt. Wil je meer weten; kom dan een keer een babbeltje maken op de molen. We zijn meestal op de zaterdag van 9 tot 12 op de molen om te draaien en bezoekers rond te leiden. Of kijk even op onze activiteiten pagina voor meer informatie over wat er wanneer te doen is.

Groet Frans.