In het kader van het 50-jarig jubileum GVM zijn er dit jaar diverse activiteiten. Half Januari is het jubileum geopend door Prinses Beatrix (beschermvrouwe van De Hollandsche Molen). Door covid 19 is dit helaas op kleine schaal gebeurd en ook met weinig media-aandacht.

Op 9 april was er veel aandacht voor de recordpoging; van 11 tot 12 uur zoveel mogelijk molens laten draaien. Het doel was om interesse voor het molenaarsambacht te vragen. In totaal hebben 814 Nederlandse molens gedraaid en ook 32 buitenlandse molens hebben meegedaan. Zelfs het journaal van 8 uur is gehaald!

Een jubileumboek is uitgegeven met de geschiedenis en de toekomst van het Gilde; Vijftig jaar het Gilde van Vrijwillige molenaars, MOLENS MOETEN DRAAIEN.

Elke afdeling (provincie) heeft een jubileum-maand toegekend gekregen om extra aandacht te genereren, voor onze provincie Noord-Brabant is het Oktober (een thema is mij nog niet bekend).

Wij van de standerdmolen Rosmalen hebben ervoor gekozen om onze oude (reserve) molenzeilen te gaan beschilderen. Twee zeilen worden begin september aan twee basisscholen gegeven om ze extra mooi te maken met vrolijke afbeeldingen en tekeningen in kleur. Eind september komen ze op de molenwieken.  Op de 2 andere komt de tekst “50 jaar Gilde van Molenaars”. Vóór het weekend van Open Monumentendag komen ze op de wieken te hangen om aandacht te vragen voor het beroep van Molenaar.