MOLENNIEUWS December 2019

Graag wil ik jullie vertellen hoe je vrijwillig molenaar wordt. Je wordt dus molenaar in opleiding ook wel M.i.o. genoemd.

De opleiding wordt gegeven door het Gilde van Vrijwillig molenaars. Het examen wordt afgenomen door De Hollandsche Molen (DHM).Als je je opgeeft om vrijwillig molenaar te worden krijg je via het Gilde een instructeur toegewezen en worden de lesbrieven je toegestuurd. Je spreekt met je instructeur datums af om te lessen. Dit komt er meestal op neer dat je 3 á 4 uur per week op de instructie molen bent om praktijkles te krijgen. Het kan zijn dat je met meerdere M.i.o.`s bent.

Tijdens deze praktijklessen wordt je uitgelegd hoe en waarom je bepaalde handelingen doet. Deze handelingen worden met lesbrieven ondersteund en worden beoordeelt in fases. Fase 1 = oriënterend, fase 2 = verdiepend en fase 3 = verbredend. Op deze manier weet je zelf hoe je er voorstaat met de opleiding. Om een zo breed mogelijke opleiding te krijgen moet je ook naar andere molens om te lessen. Zo zie je andere type molens en andere molenaars die sommige handelingen op andere manieren doen en worden zaken op andere manieren uitgelegd. Je wordt breed opgeleid! In het kort komt het hier op neer; minimaal 150 “maaluren” op verschillende molens en alle seizoenen 2x meemaken, dit om alle weersomstandigheden mee te maken. Ter ondersteuning worden er in de winter theorie lessen geven. Samen met je instructeur zie je op een gegeven, aan de hand van je beoordelingen, of je klaar bent voor het examen. Je instructeur meldt je dan aan voor het regionaal examen. Dit houdt in dat je, 6 weken van te voren, een datum- en examenmolen krijgt toegewezen. In deze 6 weken krijg je de tijd om je examenmolen te leren kennen. Het regionaal examen wordt gezien als een proefexamen en wordt afgenomen door het Gilde. Slaag je hiervoor dan mag je er van uitgaan dat je het landelijk examen (afgenomen door DHM) ook haalt. Tussen het regionaal- en het landelijk examen ligt ca 4 maanden. In deze periode heb je nog tijd om de puntjes op de i zetten, ook de 6 weken om de examenmolen te leren kennen vallen in deze periode.

Op onze standerdmolen hebben we in dit jaar drie M.i.o`s mogen begeleiden naar hun regionaal examen en alle drie zijn geslaagd. Het is erg leuk om mee te mogen werken aan hun opleiding en we zijn er trots op dat het met een mooi resultaat is afgesloten. Op deze manier dragen we ertoe bij dat het ambacht van molenaar (door UNESCO erkend als internationaal immaterieel erfgoed) niet verloren gaat en zo onze Nederlandse molens kunnen blijven draaien. Want Nederland is toch Tulpen, Klompen en…..Molens😊.

Misschien ben je door dit molennieuws geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten over molens. Kom gerust langs!

Groeten van Frans Hollander,

Mulder Standerdmolen Rosmalen.